Ultra high definition (4K) technologie heeft de afgelopen jaren over de televisie industrie gegluurd. Net iets langer dan 10 jaar hebben we een sprong gemaakt van standaar definitie (480p resolutie of lager) naar high-definition (720p resolutie of hoger, wat nu gezien wordt als 1080p) en velen kochten een nieuwe TV tijdens dit proces. Nu dat het duidelijk is dat 4K hier gaat blijven, is het tijd om het volgende te bepalen: 4k tv kopen of niet?

4K, wat 3840 bij 2160 pixels resolutie bevat, heeft 4x het aantal pixels van een 1080p scherm. 4K televisies zijn langzaam de markt ingeslopen, zowel in curve stijlen als normale stijlen, voor prijzen die HDTV’s vroeger hadden. Een paar jaar geleden waren 4K televisies erg duur, hadden geen standaard format voor video’s en was er überhaupt erg weinig 4K content beschikbaar. Er is veel veranderd sindsdien..

Vanaf 2016 kan vrij aangeraden worden om een 4K televisie te komen als je nieuwe grote scherm. De technologie en markt is dusdanig groot geworden tot het punt dat het niet langer ongebruikelijk is om een 4K tv te bezitten. Er zijn 2 simpele redenen voor deze verandering: 4K televisies zijn nu betaalbaar en 4K content is nu beschikbaar. Echter geen haast om je 1080p HDTV weg te doen, als je deze nog prima bevalt, maar als je op zoek bent naar een nieuwe TV is het nu de tijd om een 4K tv te overwegen.

De prijs van een 4K

Bedrijven zoals Sharp/Hisense, TCL en Vizio hebben laten zien dat grote, betaalbare 4K TVs mogelijk zijn. Als je functionaliteit en goede performance wilt en maar een bepaald budget hebt, is het niet nodig om de meest cutting-edge interface of stijlvolle design te kiezen. Je kan een 55-inch TCL 55UP130 of een 65-inch Vizio D65u-D2 voor minder dan 1000 euro verkrijgen. Nog maar 2 jaar geleden kostte zo’n televisie tussen de 4000 en 6000 euro.

Deze val in prijs is relevant voor meerdere grote merken in de markt. Flagship 4K TVs van LG en Samsung zullen nog steeds een paar duizend euro kosten, maar nu kun je een goede 4K televisie met een groot scherm kijken voor maar een fractie van de prijs in 2014.

Je kunt nu dingen kijken

Net als HDTVs, heeft 4K TV geleden aan de start door een smal aanbod aan content. Dit wordt steeds minder een probleem en bedrijven zoals Amazon en Netflix verdienen hier het meeste credit aan. Ze hebben langzaam meer 4K films toegevoegd aan shows om te streamen de laatste paar jaar. Daarnaast wordt deze vorm van content steeds meer primair geproduceerd en verspreid.

De meeste 4K televisies hebben een vorm van een media stream systeem ingebouwd, maar als je de breedste selectie wilt aan 4K content, moet je een 4K media streamer hebben zoals de Amazon Fire TV voor $89.99 bij Amazon.